Вхід

Увійти

Логін
Пароль *
Запам'ятати

Все для лісівника

Тел\факс(0572) 94-96-42, (050) 400-83-41, (097) 529-67-78

Замовити зворотній дзвінок    

Телефонуйте вже зараз. Ми на зв'язку цілодобово

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.       Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 
 
 

  Сайт для тих, для кого ліс, природа є не лише професією...

Logotip KARO C 17.06.13NACHALNIK

 

 

Шановні відвідувачі! Запрошую Вас на наш сайт. Впевнений, що тут ви знайдете все необхідне. Телефонуйте вже зараз, щоб зробити замовлення.

 

З  повагою до Вас, О.А.  Ковбенко

 
 
 
 
 
 
Статті

Модрина

Рід модрина (Larix) налічує близько десятка видів і представлений в Європі, Азії nf Північній Америці. На зиму ці дерева скидають хвою, подібно до більшості листяних дерев помірного пояса. Колір хвої впродовж сезону міняється. Cвітло-зелена навесні, вона стає темно-зеленою влітку, а восени - золотисто-жовтою.

Маючи високу швидкість зростання, особливо змолоду, модрина обганяє багато інших хвойних рослин. До 10 років сіянці піднімаються вже до 5 м і потім додають майже по метру в рік. Модрини - стрункі великі дерева з широкою конусовидною формою крони - в природі досягають 40-50 м і живуть декілька сотень років.

Ця порода високо цінується і в лісовому, і в садово-парковому господарстві. Деревина має високу міцність і особливу стійкість проти гниття. Краща ілюстрація її довговічності - палі, на яких стоїть Венеція. Зроблені вони з європейської та сибірської модрини.

Чудові біологічні властивості модрин разом з невимогливістю до умов грунту плюс висока декоративність високо цінуються ландшафтними дизайнерами. Завдяки красі крони, стрункості, довговічності й вітростійкості модрина заслуговує найширшого застосування в алейних посадках, придорожніх смугах, групових насадженнях.

У культурі найчастіше використовуються модрини європейська та японська (L. decidua, kaempferi), але варто звернути увагу на парадоксальну на перший погляд деталь. В умовах Європи краще росте і ширше використовується вид з Японії. Річ у тім, що у європейського виду область природного поширення - гірські райони, і на рівнині цим деревам занадто спекотно. Японська модрина завдяки восковому нальоту на хвої легше переносить промислові забруднення атмосфери й кислотні опади.

Модрини знаходять найширше застосування в саду. Це і оригінальне дерево, що домінує  на видному місці ділянки, але одночасно ефектне і в змішаних групах, і прикраса декоративного контейнера. Великі дерева мають широкий спектр садових форм - від невисокої вузької колони з плакучою кроною до мініатюр з річним приростом в декілька сантиметрів.

Характерна фактура хвоїнок, їх розташування на гілках густими пучками разом з мінливим по сезону забарвленням вносять цікавий акцент в композицію за участю інших хвойних дерев. Невимогливі в культурі, вони легко уживаються і з іншими садовими рослинами.

Деякі сорти модрин давно стали класикою, але з'являються й нові, які завойовують популярність завдяки якимсь специфічним особливостям. Перелік же особливостей виявляється дуже переконливим.

Для модрин типові великі розміри, але є і досить компактні сорти, "симпатичні карлики" до декількох десятків сантиметрів, з неспішним зростанням - L. decidua Pesek, Corley, L. kaempferi Blue Dwarf, Wolterdingen. Такі малорослі рослини і мініатюрні форми знайдуть собі місце в садах малої площі.

0-1Blue-Rabbit0-2Wolterdingen

 Декоративними виявляються форми з різними відхиленнями в розташуванні гілок і характері крони. Спеціальної згадки заслуговує компактний сорт L. kaempferi Diana з гілками, закрученими по спіралі.

0-3kaempferi-diana

Найширшу популярність здобули сорти з повислою кроною, так звані плакучі, - L. deciduaRepens, L. kaempferipendula. Вони можуть бути як звичайні, так і привиті на штамб.

0-4Repens0-5kaempferiPendula

Нетипове для модрин сизе і блакитне забарвлення хвої, як у L. kaempferi Grey Pearl, Blue Rabbit, виглядає привабливо разом з темними гілками.

0-6GreyPearl0-7blue dwarf

Модрина - культура в цілому дуже стійка й невередлива, проте все ж вимагає дотримання деяких умов. Вони дуже світлолюбні, і місце в саду їм треба відвести максимально освітлене сонцем. Якщо дотриматися цієї єдиної головної вимоги - модрина тішитиме ваше око ще багато років.

 

 
 
 
 

Контактна  інформація

  • Тел/факс: (0572) 94-96-42
  • Тел: (050) 400-83-41
  • Тел: (097) 529-67-78
  • Телефонуйте вже зараз. Ми на зв'язку цілодобово.
  • Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  •           Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.